søndag 16. november 2014

Livsnødvendig for oss mennesker...

Vitmanin og mineral er livsnødvendige for oss mennekser, i små dosar. Vitaminene bidreg særleg i reaksjonane der næringsstoffa blir forbrent. Ein biokjemikar ved navnet Kazimierz Funk, innførte dette begrepet då han oppdaga og isolerte det første vitaminet B1 i 1912. Det er ein organisk forbinding som vi treng i små dosar for at vårt stoffskifte skal fungera normalt, og det kan ikkje produserast av kroppens celler, med unntak av vitamin D.

                                                  Treng vi dette ???

Eg høyrer stadig diskusjonar og livlige debattar om kosttilskot, og det med å tilføre kosten tablettar o.l med vitamniner. Nokon hevdar at sjølv eit sunt kosthald inneheld for lite vitamin og mineral, og at vi i tillegg kan oppnå ekstra helsegevinst i form av redusert risiko for alvorlege sjukdomar, t.d. hjarte- og karsjukdomar, ved å ta store dosar av enkeltvitaminar. Andre igjen, spesielt helsedirektoratet i Norge hevdar at tilskot er unødvendeg her til lands. Dette med unntak av jern og folat til kvinner spesielt, og vitamin D, spesielt til barn og eldre. SÅ, kven skal vi tru på ? Eg går for eit sunt, variert og næringsrikt kosthald :) 

                                                Eg stemmer for denne :)


Mangel på vitamin i kosten kan føra til svikt i viktige stoffskiftfunksjonar. Dei ulike stoffa har ulik oppbygging og vil difor ha ulike funksjonar og verknader. Vi skiljer mellom vannløyslige B og C, og feittløysige A, D, E og K. Dei vil oppføre seg ulikt når dei blir tatt opp i kroppen. 

Vannløyslige vitmaninene er stoff som vi skil raskt ut, og faren for overdose er liten. Ulempa er at vi treng ein jamn tilførsel av dei, og helst dagleg. Feittløslige vitaminene vert lagra i kroppen. Det betyr at vi ikkje treng å få i seg desse vitaminene så ofte. Faren er at moglegheiten for overdose er tilstades. 

VANNLØYSLIGE

B-vitamin har 8 undergrupper. Dei har mange felles eigenskapar, og er svært viktige i prosessen der mat blir omdanna til energi. Gode kjelder her er fisk, egg, ost, nyrer, lever, melk, oksekjøt, gjær, grove kornprodukter, nøtter, frukt og grønnsaker.

C-vitaminer er ein svært viktig antioksidant. Dette bidreg til oppbygging og vedlikehald av bindevevet i kroppen. Eit vanleg, variert kosthald med mykje frukt, grønnsaker og poteter vil som regel dekka behovet. Nye studier kan tyde på at dei som røyker har eit auka behov for vitamin C.

FEITTLØYSLIGE

Vitamin-A, vert opte kalla "øyets vitamin". Det er ein viktig antioksidant, og svært viktig for kroppen sitt forsvar mot virus. Vitaminet lagres i kroppen sitt feittvev, og eit friskt menneske kan ha lagre av dette som varer i mange år. Gode kjelder er lever, leverpostei, feit fisk, egg, margarin, H-mjølk, smør, ost, frukt, grønnsaker med sterke fargar, tran. 

Vitamin-D er ein viktig funksjon for å sikra nok opptak av kalsium fra tarmen vår. Det er viktig å få i seg nok heilt frå barndomen av, for å unngå beinskjørhet i eldre år. Kroppen vår lagar vitamin-D sjøv, når vi er ute i sola. Mat som inneheld dette er feit fisk, fiskerogn og lever. 

Vitamin-E er feittløslig som vi finn i planteolje, kornprodukter, nøtter og avocado. Det er ein svært viktig antioksidant som beskytter cellemembranen vår.

Vitamin-K er nødvendeg for at blodet skal koagulere (levre seg). Grønnsaker er gode kilder til dette. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar