søndag 31. august 2014

C-vitamin sjokket

Sidan eg kom heim frå ferie forrige helg, har tida gått med til å pleie helsa. Forkjølelse og verk i kroppen er ingen god følelse når ein skal begynne på jobb og skal ha bygd opp masse energi ila ferien. Det tok litt tid å bli frisk. Det er alltid lurt å lytte til kroppen, og då spesielt mtp trening.

Trening/idrett og sjukdom, er noko som helst ingen vil trekke forbindelse med. Men det er ikkje sjeldan at folk som er aktive, mosjonistar eller idrettsutøvara blir sjuke. Då er det smart å ha treningsfri til ein er symptomfri, og fungerar slik ein bør. Ein høyrer ofte om idrettsutøvera som blir sjuke. Dei trenar hardt og bryt kroppen ned, samt at dei er i tett kontakt med kvarandre og med ulike klima. For utøvera og mosjonistar er det difor viktig å restituere kroppen etter trening. Dette kan vera å fylle på med energi like etter trening, ha "riktige" klær på, skifte klær like etter trening for å unngå fryse, unngå dråpesmitte av andre, osv.  

Dette er nokon få tips i korleis unngå å bli sjuk. Lista er laaaang. Men det er greit å hugse på det grunnleggande, fordi det passar ALDRI å bli sjuk. Det er øydeleggande for formen på trening, og det er fryktelig kjedelig.

                                          Ein vil helst at kroppen skal fungere slik !!!


C-vitamin sjokk

Eg trur dei fleste har høyrt myten om at dersom ein er blitt sjuk, spesielt ved forkjølelse, bør ein ta eit C-vitamin sjokk. Det er svært mange som trur på, og har prøvd dette, inkludert meg. Men fungerar dette eigentleg ?!? Det finst faktisk svært lite forskning som beviser at dette skal kunne hjelpe eller forebygge forkjølelse. Nokon forsøk som er blitt utført, viser at det skal kunne lette symptomene dersom ein startar tidleg. Men den positive trua på at dette verkar, den såkalla "placebo-effekten", kan imidlertidig gjera at ein føler seg betre.

Akkurat det viser ein tysk studie, Institute for Quality and Efficiency in Health Care. I studien deltok over 11 000 personar. Dei fekk beskjed om å ta C-vitaminer med det same dei kjendte seg små dårlig og brygga på forkjølelse. Det personane ikkje visste, var at halvparten fekk placebopiller, og ikkje ekte C-vitaminer.

Resultatet på studien viste at det blei like mange sjuke i begge gruppene. Dette kan vise at C-vitamin sjokket, er ein myte som ikkje er heilt å stole på. Likevel var ikkje vitaminetinga heilt bortkasta. Dei som tok C-vitaminer opplevde nemleg eit kortare sjukdomsforløp- i gjennomsnitt blei dei friskare ein dag raskare enn placebo-gruppa.

Ei anna studie ved sama studiestad, viser at dei fleste vert sunnare av å ete daglege vitaminer, og då helst gjennom kosten, og ikkje piller. I anbefalte dosar verkar alle vitamin forebyggande på ei rekke helseproblem. Det er inntak over dette anbefalte nivået, som blir overflødig og i verste fall skadeleg. Få i deg C-vitaminer dagleg, men ikkje tru at å ete mange kan gjera at du ikkje blir sjuk når du kjenner symptoma. Det blir faktisk fraråda å ete store mengder C-vitaminer. Vitamin som kroppen ikkje klarar å gjera seg nytte av blir nemleg utskilt i urinen. Store dosar kan føre til mageproblem.

T.d. ved urinvegsinfeksjon er det vitenskapleg bevist at det fungerar med C-vitamin, dersom ein kjem opp i over 1000 mg. Det er svært mykje, og magen vil reagere !!! Dersom du ikkje klarar å få i deg nok C-vitamin gjennom kosten, kan kosttilskot vera eit godt alternativ for å dekke behovet. Anbefalt dagleg dose er 60 mg. Det får ein t.d dekka ved å ete ei appelsin dagleg. I tillegg er appelsinga god kilde til B-vitamet folat og rik på fiber.

C-vitamin kilder

* Paprika
* Kiwi
* Appelsin
* Grønnkål
* Brokkoli

Andre råd, dersom ein vil unngå å bli sjuk, er å innta antioksidantar gjennom kosten. Anbefalingar frå dei fleste ernæringsfysiologar er å ete variert, rikelig med grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukt og andre matvarer som inneheld ulike typar antioksidantar.



Antioksidant kilder 

- Granateple
- Blåbær
- Søtpoteter
- Epler

Dersom ein er så uheldig å ha blitt ordentlig sjuk, er vel den beste kuren å halda seg i ro. Finne fram pleddet og favoritt filmen. Noko som eg føler fungerar for meg, er å drikke ingefær-te. Den lagast med kokt vatn, rå ingefær, honning og sitron etter smak. Den blir ekstra god med ein dæsj god juice, som t.d mango.



Men folkens, unngå å bli sjuke. Ta dine forhånsreglar mtp klær, god næring, variert/vitaminrik kosthald og hygiene. Gå ein frisk haust i møte :) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar